BELANGRIJKE MEDEDELING - FORUM NIET LANGER ACTIEF

Beste leden, bezoekers,

Het aantal bezoekers aan dit forum is de laatste jaren (maanden) drastisch teruggelopen, tot op een punt waar er nauwelijks nog activiteit is, en eventuele nieuwe vragen ook helemaal niet meer beantwoord worden.
Dit is een tendens die helaas wel vaker gezien wordt de laatste jaren, ook op andere fora. Wereldwijd lopen het aantal bezoekers aan fora terug, en worden er steeds minder en minder reacties geplaatst. De opkomst van social media de laatste jaren is hier waarschijnlijk niet vreemd aan, en veel van deze nieuwe media hebben (gedeeltelijk) de functie van de ooit zo populaire "Bulletin Boards" overgenomen.
Ook onze Guppyclub is ondertussen terug te vinden op Facebook, en stelt gebruikers in staat om via die weg met elkaar te communiceren.

We hebben daarom besloten om het forum niet langer actief te (onder)houden. Vanaf heden is het voor nieuwe bezoekers niet langer mogelijk om te registreren, en reeds bestaande gebruikers kunnen geen nieuwe berichten meer plaatsen of reageren op reeds bestaande onderwerpen.

Wel is er besloten om het forum met inhoud in een "read-only" versie online te houden vermits deze toch nog steeds een hele boel informatie bevat dewelke doorheen de jaren is opgebouwd. Lezen kan dus nog, nieuwe dingen toevoegen niet meer.

Mogelijk evolueert het internet in toekomstige jaren weer terug richting Bulletin Boards, forums, .... we zien dan wel wat we doen. En tot dan zou ik zeggen: welkom op onze Guppyclub groep op Facebook!

bruiner wordende plantjes

Vragen over planten
Plaats reactie
engel363

bruiner wordende plantjes

Bericht door engel363 » wo dec 28, 2011 1:37

hoi mensen,

Waar ligt het nou precies aan als je planten wat bruiner worden.
Ik ben nog in de opstart fase, er zit een voedingsbodem in, heb de planten uitgezocht aan de hand van me waterwaardes.
Hoeveel ruimte moet er tussen planten zijn? Ik heb geen heel snel groeiende planten uitgezocht.
Is een co2 diffuser misschien handig ?
Iemand hier ervaring mee, en ow ja heb er 2 tl buizen in hangen speciaal voor rood en blauw te accentueren.
Moet ik er misschien van die metalen plaatjes in doen zodat de buizen nog meer licht afgeven?
Heb trouwens nog geen last van alg.
Groetjes linda

Gebruikersavatar
dazzler
Site Admin
Site Admin
Berichten: 1343
Lid geworden op: do nov 25, 2004 12:51
Locatie: Kessel
Contacteer:

Re: bruiner wordende plantjes

Bericht door dazzler » wo dec 28, 2011 10:35

Is altijd zeer lastig om op dit soort vragen te antwoorden, omdat er teveel informatie niet gekend is.

De groei van planten is afhankelijk van verschillende parameters: aanwezigheid van licht (juiste kleur en juiste hoeveelheid) - meststof (en dan hoeft niet enkel voedingsbodem te zijn - het merendeel van de aquariumplanten haalt z'n voedingsstoffen uit het water, niet uit de bodem...) - zuurstof, eventueel CO2, ...

Het is kwestie van de juiste balans te vinden... bvb: te weinig licht (of verkeerd licht) en je planten stoppen met groeien, te veel licht en je krijgt last van algen...

Planten uitzoeken aan de hand van waterwaardes -- heb ik nog nooit gedaan, waterwaardes kunnen wel eens veranderen - zijn die waardes trouwens constant bij jou?

Ruimte tussen planten maakt niet veel uit - ik begin altijd met minstens 5 cm ruimte tussen 2 planten onderling, maar dat groeit vanzelf dicht en ik heb nog nooit gemerkt dat planten die dicht op elkaar staan slechter groeien dan planten die alleen staan.

De TL buizen, jij zegt dat ze rood en blauw accentueren - bedoel je dan dat ze de blauwe en rode kleuren van de vissen benadrukken of dat ze extra licht in het rode en blauwe spectrum geven? Pas trouwens maar op met lampen die veel blauw licht geven, daar houden vooral de algen graag van! Voor een goede plantengroei ben je nog het beste met een klassieke philips 830 of 930 lamp

Je zegt dat je nog in de opstartfase zit - maw plantjes net aangekocht en waarschijnlijk nog geen vissen. Ook dat kan een invloed hebben - ik heb het wel vaker gezien dat planten in een nieuw aquarium even moeten "aanpassen" want geloof mij, jou water is anders dan dat van de winkel waar de planten inzaten. Er zijn zelf planten (oa Cryptocorine) dewelke haast helemaal verslijmen als je ze verplant, waarna je denk dat ze echt wel kapot zijn... vaak staan ze enkele weken later gewoon weer prachtig en groeien als nooit te voren.

Als er trouwens nog geen vissen inzitten, heb je nog een nadeel: een deel van de "meststoffen" die je planten uit het water halen, zit in de uitwerpselen van je vissen.... dus geen vissen = geen uitwerpselen = geen plantenmest....

Daarom wordt meestal aangeraden om in de startfase toch 1 of 2 sterkte vissen (bvb die kuisers met zuigmond - oa pleco of ancistrus) in je bak te doen, om de boel mee "op te starten"
2 Things are universal: Hydrogen and Stupidity

engel363

Re: bruiner wordende plantjes

Bericht door engel363 » do dec 29, 2011 0:17

:) bedankt voor je antwoord.
Ik heb inderdaad 2 tl buizen die de rode en blauwe kleur benadrukken, geven wel gewoon licht af, maar inderdaad je ziet deze kleuren beter in de vissen terug komen. Op een dag staat mijn licht tien uur aan.
Blijkbaar heb ik plantjes gekocht die normaal als huisplant en moerasplant worden gebruikt. Maar zoals je aangaf de eerste weken gaat het moeizaam met de planten en dan erna kun je een soort opleving krijgen. Wel heb ik vandaag een aantal planten gesnoeid, waar de bladeren echt teveel bruin bij werden. En heb op aanraden van iemand anders een aantal vissen in de bak gedaan. Het zijn wel guppys iets anders heb ik niet. Wil me namelijk alleen gaan richten op guppy's. Algeneter durf ik nog niet aan te schaffen, heb ik me namelijk nog niet in verdiept. Had wel al een beetje gelezen dat sommige onwijs groot worden. Wel wil ik er een aanschaffen ivm die alg. Een of meerdere.

En nee ik heb idd niet helemaal rekening gehouden met me waardes maar wel met de temp en wat voor vissen ik wilde houden. En mooiheid natuurlijk, ben bang dat ik me teveel heb laten leiden door de "specialist" in de winkel.
fittonia rode en groene versie
syngonium
micranthemum
micranthemum umbrosum
spathiphyllum
chamaedorea
dit zijn de planten die erin zitten.
Vind het echt heel jammer als het zou mislukken. was super blij met me aquarium en ook blij voor me guppy's.
Het aquarium waar ze in zaten was ongeveer 20 liter en nu zitten ze in een 200 liter, je ziet gewoon dat ze blij zijn en veel natuurlijker gedrag vertonen.
Hopend op een antwoord
groetjes linda
p.s op de foto's lijkt het aquarium water blauw maar dit komt mede door me muur eromheen wat de camera zelf bijstelt. in het echt is het helder
Bijlagen
site1.jpg
site1.jpg (270.37 KiB) 3246 keer bekeken
site.jpg
site.jpg (217.8 KiB) 3246 keer bekeken

Gebruikersavatar
dazzler
Site Admin
Site Admin
Berichten: 1343
Lid geworden op: do nov 25, 2004 12:51
Locatie: Kessel
Contacteer:

Re: bruiner wordende plantjes

Bericht door dazzler » vr dec 30, 2011 15:01

Ben je die planten gaan kopen in een aquariumwinkel of plantenzaak?

Want eigenlijk zijn enkel de micranthemum & micranthemum umbrosum aquariumplanten, de overige zijn gewoon kamerplanten en zullen het gewoonweg niet redden in het aquarium (zijn geen planten die onder water overleven....)

Mooie bak maar ik vrees een beetje dat dit niet goed gaat komen...
2 Things are universal: Hydrogen and Stupidity

engel363

Re: bruiner wordende plantjes

Bericht door engel363 » za dec 31, 2011 0:33

haha in een aquarium zaak, waar ik dus verkeerd ben ingelicht over de keus van de planten.
Ik heb de grotere planten wat bijgesnoerd, en ik moet zeggen de bruinigheid wordt niet meer erger.
Het ziet er nog steeds erg mooi uit, ik hou de planten erin staan, mochten ze dood gaan vervang ik ze wel.
Misschien dat je tips heb voor echt aquariumplanten?
wil graag van dat "gras" op de voorgrond en er mag wat kleur in zitten!
Meet nu elke dag me waardes, blijven hetzelfde, maar zit er scherp op. erg jammer dat ik fout ben voorgelicht en natuurlijk dat ik niet wat meer informatie zelf had opgezocht.
gedeeltelijk eigen schuld dan :)

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast