BELANGRIJKE MEDEDELING - FORUM NIET LANGER ACTIEF

Beste leden, bezoekers,

Het aantal bezoekers aan dit forum is de laatste jaren (maanden) drastisch teruggelopen, tot op een punt waar er nauwelijks nog activiteit is, en eventuele nieuwe vragen ook helemaal niet meer beantwoord worden.
Dit is een tendens die helaas wel vaker gezien wordt de laatste jaren, ook op andere fora. Wereldwijd lopen het aantal bezoekers aan fora terug, en worden er steeds minder en minder reacties geplaatst. De opkomst van social media de laatste jaren is hier waarschijnlijk niet vreemd aan, en veel van deze nieuwe media hebben (gedeeltelijk) de functie van de ooit zo populaire "Bulletin Boards" overgenomen.
Ook onze Guppyclub is ondertussen terug te vinden op Facebook, en stelt gebruikers in staat om via die weg met elkaar te communiceren.

We hebben daarom besloten om het forum niet langer actief te (onder)houden. Vanaf heden is het voor nieuwe bezoekers niet langer mogelijk om te registreren, en reeds bestaande gebruikers kunnen geen nieuwe berichten meer plaatsen of reageren op reeds bestaande onderwerpen.

Wel is er besloten om het forum met inhoud in een "read-only" versie online te houden vermits deze toch nog steeds een hele boel informatie bevat dewelke doorheen de jaren is opgebouwd. Lezen kan dus nog, nieuwe dingen toevoegen niet meer.

Mogelijk evolueert het internet in toekomstige jaren weer terug richting Bulletin Boards, forums, .... we zien dan wel wat we doen. En tot dan zou ik zeggen: welkom op onze Guppyclub groep op Facebook!

Vinrot, zwemblaasprobleem.... Help!!

Zieke guppy? Doen ze raar, en weet je niet onmiddelijk wat te doen? Vraag het hier.
Plaats reactie
Guppygupper
Guppy Apprentice
Guppy Apprentice
Berichten: 6
Lid geworden op: ma jan 06, 2014 16:22

Vinrot, zwemblaasprobleem.... Help!!

Bericht door Guppygupper » wo jan 08, 2014 17:22

Hoe het zo is gekomen weet ik niet en waar ik dit aan heb verdiend ook niet :'(

Ik zal maar bij het begin beginnen. We hebben jarenlang goudvissen gehad en op een gegeven moment vond ik het zo zielig voor ze; ze zaten in een kom en alleen mijn moeder gaf ze aandacht. Zo'n maand of twee geleden zijn ze doodgegaan en kort daarna wilde mijn moeder weer vissen, dus toen zei ik: Ok, maar dan wel in een bak en ik wil niet weer goudvissen, die ben ik een beetje zat, ik wil wat interessantere vissen. (Niet lelijk bedoeld naar de goudvis(liefhebbers)).

Zo gezegd, zo gedaan. Ongeveer een maand geleden hebben wij 6 mannenguppies gekocht. Die gingen in een bak van 30 x 20 x 20 met wat grind op de bodem, een filter, een plantje en een appeslakje om de boel een beetje schoon te houden. Een van de zes overleed helaas de volgende dag van de stress van de verhuizing, waarna wij een nieuwe mochten halen bij de dierenwinkel (een Endler guppy).

Een paar dagen later zag ik opeens dat een van de guppen happen uit zijn staart had, dus ik werd bang dat hij vinrot had (ik realiseerde me later dat hij misschien wel gewoon in zijn staart gebeten kon zijn). Toen hebben we EsHa 2000 gekocht en in het water gedaan, de vissen leken zich een paar dagen later een stuk beter te voelen (ondanks het feit dat de vis met de happen in zijn staart waarschijnlijk gewoon aangevallen was).

In de kerstvakantie zagen we een Fishome 60 cm (60 x 30 x 30) aquarium afgeprijsd in de intratuin, dus kochten we die. Deze kwam met een filter, een verwarmingselement en natuurlijk licht. Wat extra grind gekocht natuurlijk, een thermometer, wat extra plantjes en een testsetje waarmee je de waterwaardes kan meten.

Toen het aquarium opgezet, helemaal ingericht, er bacteriën in gedaan en een weekje laten staan zoals de winkelbediende zei. Na een weekje ze dus overgezet en ze leken na een dagje wennen helemaal happy. Mijn ouders viel het op dat de filter nogal trilde en laten mijn ouders nou van die mensen zijn die zich daar mateloos aan ergeren. Het viel ze op dat de aquariumwand ook ging trillen. Mijn moeder ging dus terug naar de intratuin en kreeg toen een ander filter mee om te proberen of dat het probleem zou oplossen.
Dit hielp helaas niet en in de intratuin werd mijn moeder aangeraden om gewoon een nieuw aquarium van hetzelfde merk mee te nemen, het water over te scheppen en het andere aquarium terug te brengen.

Zo gezegd, zo gedaan. Mijn moeder heeft de vissen gewoon met een grote maatbeker samen met wat aquariumwater uit het water gevist, wat erg relaxt ging. Toen het andere aquarium ingericht, de rest van het water overgeschept en de maatbeker in het water laten zakken, waarna de guppies er relaxt uitzwommen.

Een van de vissen bleef constant bij de oppervlakte zwemmen maar omdat ik zo overbezorgd ben wat betreft vissen, heb ik mijzelf gewoon verteld dat hij misschien wel een beetje gestresst was en dat ik het gewoon een paar dagen moest laten rusten. De volgende dag ging het wat beter, de vis zwom wat meer rond, maar ik merkte ook op dat hij schever ging zwemmen. De vis bleef na verloop van tijd constant bovenop de filter -bij dit aquarium maakte de filter ook te veel geluid naar mijn ouders idee en nu zit de oude filter erin die in de bak van 30 x 20 x 20 zat, bovendien verzamelden alle vissen zich eromheen om de een of andere reden- liggen. Ik begon me ernstig zorgen te maken en dacht dat het misschien wel een zwemblaasprobleem kon zijn. Ondertussen merkte ik dat zijn staartvin en de vinnen bij een paar andere vissen een beetje rafelig begonnen te worden, dus vreesde ik wederom vinrot. Daar kwam ook nog bij dat de dominantste gup van allemaal, die normaal een soort van ADHD-gup is, zich opeens heel rustig begon te gedragen en soms wel eens op de grond lag. Dit was de gup; die nooit ergens last van had! Ik schrok me te pletter. Mijn moeder zei dat ze er nog wat extra water bij had gedaan maar dat ze was vergeten wat extra bacteriën erin te doen, dus dit deed ze in de hoop dat dit de oplossing zou zijn.

De volgende dag ging het beter, maar hij leek wel een dikke buik te hebben. Na wat zoeken op het internet leek het erop dat hij waarschijnlijk te veel gegeten had (wat goed kan, als dominantste was hij binnen een mum van tijd het grootste).

Veel foto's gemaakt en naar de dierenwinkel gegaan. Het meisje dat me hielp had dezelfde vermoedens als ik, zowel over de vinrot als het zwemblaasprobleem. Ze zei dat dit ook kon komen door watervervuiling of door een parasiet en vroeg mij of de kieuwen rood waren, maar dit was mij niet opgevallen. Toen ik weer thuiskwam, zag ik een spleet in de staart van de gup met het zwemblaasprobleem. Mijn vermoedens werden hiermee dus nogmaals bevestigd. Daarna zag ik ook nog dat de kieuwen van binnen rood waren.

Als een gek de slakken en de plantjes in een ander bakje gestopt (die kunnen niet tegen EsHa), de kool uit het filter gehaald (wat ik de eerste keer trouwens was vergeten) en toen de EsHa erin gestopt. Ik heb ook op aanraden van het meisje in de dierenwinkel de filter op zijn zij op de aquariumwand geplakt zodat ik de uitvoer naar boven kon richten, wat volgens haar beter was. Vandaag heb ik de guppen niet gevoerd om te kijken of de gele gup zijn dikke buik dan verdwijnt, dit raadde het meisje trouwens ook aan, omdat volgens haar de goede bacteriën uit het voer worden gehaald door de EsHa.

De guppen lijken zich beter te voelen, maar ik blijf me zorgen maken om de gup met het zwemblaasprobleem. Ik heb gelezen dat het mogelijk is om een vis met het zwemblaasprobleem te genezen door ze in een aparte bak te stoppen in laag water, zodat ze kunnen rusten, en elke dag weer een klein beetje water erbij te doen. Maar hoe moet het dan ondertussen met zijn vinrotprobleem?
Zou ik hem nu gewoon in een ander bakje moeten doen en gewoon wat EsHa erbij moeten doen? Ik ben bang dat als ik niet snel iets doe, het te laat is voor zijn zwemblaasprobleem.

Er werd mij overal verteld dat guppen zo makkelijk waren, maar ik heb alleen nog maar gedoe met ze gehad. Leuk is dat dan, je eerste poging als 16-jarige om guppen te hebben. Ik zit in de 5e en heb door school ook niet alle tijd van de wereld :'(
En de filter van de oude bak is dan ook nog eigenlijk bedoeld voor bakken tot 40 Liter, terwijl er 58 Liter eigenlijk in zit.

Dus, mijn vragen zijn:
Kan het zijn dat de guppen ziek zijn doordat de filter eigenlijk te weinig vermogen heeft?
Kan het zijn dat mijn vissen een parasiet hebben?
Zou ik de vis met het zwemblaasprobleem dus in een bakje moeten doen?

Alvast bedankt voor jullie antwoord,

Guppygupper

P.S.: Heb de waterwaardes getest, die zijn gewoon goed!
Bijlagen
DSC_0291.jpg
De gup met het zwemblaasprobleem
DSC_0291.jpg (137.48 KiB) 3715 keer bekeken
Wat er gebeurt als ik een van de:
A: verlegen guppies niet kan vinden -> "OH MIJN GOD WAAR IS-IE."
B: dominante guppies niet kan vinden -> "Die redt zich wel."

Gebruikersavatar
Gerrit2
GuppyClubLid
GuppyClubLid
Berichten: 636
Lid geworden op: di okt 25, 2005 20:19
Locatie: erembodegem

Re: Vinrot, zwemblaasprobleem.... Help!!

Bericht door Gerrit2 » wo jan 08, 2014 21:28

Je hebt wel veel wissels van filter gedaan.Filters moeten tijdje indraaien en worden normaal nooit uitgezet.Indraaien is ong 3weken.

Je vissen zullen het waarschijnlijk niet halen.Vissen die scheef zwemmen enz kan je beter niet proberen redden.

Ik zou alles uitspoelen,zandbodem en hoop snelgroeiers erin en na kleine maand je vissen.Let goed op in winkels of vissen met hun vinnen zwemmen en niet al schommelend met hun lichaam.

Succes

Guppygupper
Guppy Apprentice
Guppy Apprentice
Berichten: 6
Lid geworden op: ma jan 06, 2014 16:22

Re: Vinrot, zwemblaasprobleem.... Help!!

Bericht door Guppygupper » wo jan 08, 2014 23:34

Gerrit2 schreef:Je hebt wel veel wissels van filter gedaan.Filters moeten tijdje indraaien en worden normaal nooit uitgezet.Indraaien is ong 3weken.

Je vissen zullen het waarschijnlijk niet halen.Vissen die scheef zwemmen enz kan je beter niet proberen redden.

Ik zou alles uitspoelen,zandbodem en hoop snelgroeiers erin en na kleine maand je vissen.Let goed op in winkels of vissen met hun vinnen zwemmen en niet al schommelend met hun lichaam.

Succes
Dat is mij nooit verteld. We hebben de filters trouwens nooit uitgezet en er is maar een vis die scheef zwemt, ik probeer nu watertherapie op hem.
Wat zijn snelgroeiers?
Ik voel me bedrogen, ik heb overal gelezen dat guppen makkelijke vissen zijn en ze hebben me ook nergens voor gewaarschuwd in de dierenwinkel. Ik heb vaak uit onmacht letterlijk moeten huilen, straks zijn ze dood en is het mijn schuld omdat ik niks weet. Ik kan niet eens voor een paar guppen zorgen.
Wat er gebeurt als ik een van de:
A: verlegen guppies niet kan vinden -> "OH MIJN GOD WAAR IS-IE."
B: dominante guppies niet kan vinden -> "Die redt zich wel."

Gebruikersavatar
ihuntudown
GuppyClubLid
GuppyClubLid
Berichten: 234
Lid geworden op: di jun 07, 2011 10:23
Locatie: Tildonk

Re: Vinrot, zwemblaasprobleem.... Help!!

Bericht door ihuntudown » do jan 09, 2014 9:26

De tijd dat guppy's 'gemakkelijke' vissen waren is voorbij, vooral de gezondheid van de vissen in de winkels (praktisch alle winkels) is erbarmelijk. Sommige winkels denken enkel aan de winst en proberen ze zo snel mogelijk te verkopen, andere winkels proberen vergeefs een verlengde tijd in quarantaine. Winkels zoals intratuin enz kan je beter vermijden daar de werknemers in opdracht werken van de keten, kleine zaken zijn wat beter daar de eigenaar een goede reputatie wil houden en beter gespecialiseerd zijn.
Ik ben onlangs naar een startende aquazaak geweest, de eigenaar vertelde me dat zijn batch met guppen al een maand in quarantaine zit en nog maar 20% in leven is... Dit verteld veel over de gezondheid van de visjes die van grootkwekers/groothandel komen.
Als ik van jou was zou ik je aquarium zoals eerder verteld een goede maand in draaien zonder visjes, daarna een 40% waterwissel, nog eens een weekje wachten, je nitriet en nitraat waardes meten, indien deze ok zijn kan je visjes inzetten, anders weer een waterwissel en een extra weekje wachten, en dit te herhalen tot de waardes ok zijn.
Haal je visjes van een hobbykweker, (bv zoekertjes sites zoals 2dehands.be, kapaza.be, ....), indien mogelijk alle visjes enkel en alleen van 1 locatie. Er zijn ook genoeg mensen hier op het forum met extra visjes die je kan verkrijgen. Voordelen van je visjes van hier of een zoekertjes site zijn: visjes zijn gezond(er) en veel goedkoper.

Guppygupper
Guppy Apprentice
Guppy Apprentice
Berichten: 6
Lid geworden op: ma jan 06, 2014 16:22

Re: Vinrot, zwemblaasprobleem.... Help!!

Bericht door Guppygupper » zo jan 12, 2014 20:32

Lieve iedereen,

heel erg bedankt voor jullie tips.
De scheefzwemmende gup heeft het inderdaad niet gered, we hebben van alles geprobeerd, maar toe hij op een gegeven moment kromgetrokken op de bodem lag, hebben we besloten hem uit zijn lijden te verlossen. Mijn moeder heeft hem in een zakje met een beetje water in de vriezer gedaan zodat hij in coma zou raken en zo 'in zijn slaap' zou sterven. :(

De andere vissen zien er goed uit. Ze zwemmen allemaal vrolijk en levendig rond. Ik denk dat dat visje toch last heeft gehad van een erfelijke aandoening door inteelt. Mijn moeder heeft gelezen dat guppen dit soms pas vertonen als ze 3 maanden zijn.
Na 3 dagen EsHa 2000 nog een dagje EsHa Optima er in gedaan. De dag daarna weer de kool in de filter gedaan, zodat deze de medicijnen er in zou filteren zodat de plantjes en het slakje er weer binnenkort in kunnen.

Ik heb wederom advies gevraagt aan de dierenwinkel, gelukkig was hetzelfde meisje er weer, die kon mij heel goed verder helpen :)
Het zal wel een erfelijke aandoening zijn geweest, maar ik wilde toch het zekere voor het onzekere nemen en heb gevraagd of er ook zinkend voer voor guppies was.
Er werd mij Tetra Pro Colour aangeraden, wat niet per se voor guppies, maar voor tropische vissen is. De guppies lijken het desondanks erg lekker te vinden (helemaal na een paar dagen vasten natuurlijk), hoewel ze in eerste instantie wel een beetje verbaasd waren, gezien ze de schijfjes niet in een keer naar binnen kunnen slokken, ze moeten eerst een beetje bijten, maar dit lijken zij alles behalve erg te vinden. Het resultaat is dat ze later ook nog even gaan rondscharrelen bij de bodem op zoek naar stukjes die ze hebben laten vallen en vergeten hebben, het ziet er erg leuk uit :lol:

Het meisje van de dierenwinkel raadde mij aan het milieu in het aquarium even tot rust te laten komen en de waterwaardes in de gaten te houden. Ik ben ook van plan mij hier aan te houden.

in ieder geval, bedankt voor jullie steun, en ik ben zeker weten van plan om me aan jullie advies om voortaan guppies bij een hobbykweker te kopen te houden. Niet nu natuurlijk, maar als mijn aquarium én ik er klaar voor zijn. :wink:
Wat er gebeurt als ik een van de:
A: verlegen guppies niet kan vinden -> "OH MIJN GOD WAAR IS-IE."
B: dominante guppies niet kan vinden -> "Die redt zich wel."

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten