BELANGRIJKE MEDEDELING - FORUM NIET LANGER ACTIEF

Beste leden, bezoekers,

Het aantal bezoekers aan dit forum is de laatste jaren (maanden) drastisch teruggelopen, tot op een punt waar er nauwelijks nog activiteit is, en eventuele nieuwe vragen ook helemaal niet meer beantwoord worden.
Dit is een tendens die helaas wel vaker gezien wordt de laatste jaren, ook op andere fora. Wereldwijd lopen het aantal bezoekers aan fora terug, en worden er steeds minder en minder reacties geplaatst. De opkomst van social media de laatste jaren is hier waarschijnlijk niet vreemd aan, en veel van deze nieuwe media hebben (gedeeltelijk) de functie van de ooit zo populaire "Bulletin Boards" overgenomen.
Ook onze Guppyclub is ondertussen terug te vinden op Facebook, en stelt gebruikers in staat om via die weg met elkaar te communiceren.

We hebben daarom besloten om het forum niet langer actief te (onder)houden. Vanaf heden is het voor nieuwe bezoekers niet langer mogelijk om te registreren, en reeds bestaande gebruikers kunnen geen nieuwe berichten meer plaatsen of reageren op reeds bestaande onderwerpen.

Wel is er besloten om het forum met inhoud in een "read-only" versie online te houden vermits deze toch nog steeds een hele boel informatie bevat dewelke doorheen de jaren is opgebouwd. Lezen kan dus nog, nieuwe dingen toevoegen niet meer.

Mogelijk evolueert het internet in toekomstige jaren weer terug richting Bulletin Boards, forums, .... we zien dan wel wat we doen. En tot dan zou ik zeggen: welkom op onze Guppyclub groep op Facebook!

resultaten van teststrip

Voor al je vragen ivm waterchemie en samenstelling
Plaats reactie
Wendy

resultaten van teststrip

Bericht door Wendy » za mar 16, 2013 16:44

Haai mensen! :roll:

Ik zit op de sukkel met mijn water sinds de verhuis ( stadswater hier deugt van geen kanten ! )... tests lopen maar slecht, al tel van producten gekocht en water behandeld, maar nooit zit het goed.

Heb het nu even laten rusten voor een paar weken en nu deed ik de test, dit zijn de resultaten:

NO³ 250
NO² 0
CH >16°d (de 3 banden hadden 3 x dezelfde kleur )
KH 6°d
PH 6,8

Nu weet ik onderhand dat de PH waarde goed is voor guppys ( dacht tussen de 6 en 7,8 is ideaal voor gups? ), maar van de rest weet ik het zo nog niet. Zitten enkel gups in de aquarium ( en 1 grote dikke vette 'ramenlapper' die al heel lang mee gaat ).

Graag advies voor mijn water te optimaliseren! :wink:

Groeten

Gebruikersavatar
dazzler
Site Admin
Site Admin
Berichten: 1343
Lid geworden op: do nov 25, 2004 12:51
Locatie: Kessel
Contacteer:

Re: resultaten van teststrip

Bericht door dazzler » zo mar 17, 2013 22:53

Er even van uitgaande dat jou test resultaten in orde zijn (goed gemeten bedoel ik dan)

- NO3 is véééél te hoog. Ideaal is <20 mg/l, met 50 mg/l als uiterste bovengrens....
- NO2 = OK
- CH ken ik niet, bedoel je CL ? (chloor?) --> vééél te hoog, maximum 0,02 mg/l !!
- KH = OK
- PH = OK

Heb je al eens gemeten wat er rechtstreeks uit de kraan zelf komt? want chloor mag toegevoegd worden, maar verdampt met de tijd, dus zou zeker in zo'n hoge dosis niet meer in je water aanwezig mogen zijn na een paar weken

NO3 is min of meer een "eindproduct" van de afval-keten en kan bijna enkel verlaagd worden door waterverversen. Maar als het water al vanuit de kraan zo'n hoge concentratie bevat, kan je dat vergeten.

Ik dacht trouwens te weten dat de vlaamse norm voor drinkwater 50 mg/l NO3 voorschrijft als maximum, dus ik vraag mij af hoe jij aan 250 komt...

hoe groot is je aquarium?
2 Things are universal: Hydrogen and Stupidity

Gebruikersavatar
ihuntudown
GuppyClubLid
GuppyClubLid
Berichten: 234
Lid geworden op: di jun 07, 2011 10:23
Locatie: Tildonk

Re: resultaten van teststrip

Bericht door ihuntudown » ma mar 18, 2013 1:36

Misschien moet je eens vers leidingwater meten, als je enkel leidingwater gebruikt, kan het water van je aquarium moeilijk beter zijn dan hetgene dat je erin giet

Wendy

Re: resultaten van teststrip

Bericht door Wendy » ma mar 18, 2013 9:02

Die CH moet GH zijn, had niet goed gezien... heb ondertussen ook leidingwater getest...overal dezelfde waarden ongeveer, behalve bij CO³ ....daar staat het op 25 bij leidingwater. PH in leidingwater is ook 7,2, en geen 6,8 zoals in mijn bak.

Mijn aquarium is zo'n nanocube van 60l tegenwoordig. Al moet ik zeggen, ik weet niet of dit zo'n verstandige keuze was bij aankoop. Hij oogt wel mooi, daar niet van :-)

Gebruikersavatar
dazzler
Site Admin
Site Admin
Berichten: 1343
Lid geworden op: do nov 25, 2004 12:51
Locatie: Kessel
Contacteer:

Re: resultaten van teststrip

Bericht door dazzler » di mar 19, 2013 23:27

NO3 van 25 voor leidingwater is OK (veel beter dan dat wordt het meestal niet)

als je in de bak dan 250 meet, is er iets ernstig verkeerd, no3 is een afvalproduct.

Dan heb je ofwel een slecht werkend filter, vééél te veel vis in een kleine bak, of je ververst veeel te weinig water... te veel voederen.... of een combinatie uiteraard.
2 Things are universal: Hydrogen and Stupidity

Gebruikersavatar
ihuntudown
GuppyClubLid
GuppyClubLid
Berichten: 234
Lid geworden op: di jun 07, 2011 10:23
Locatie: Tildonk

Re: resultaten van teststrip

Bericht door ihuntudown » wo mar 20, 2013 0:16

ook enkel en alleen je filterspons/watten/... uitkuisen wanneer je pomp geen debiet meer geeft, en dan ook maar enkel oppervlakkig uitspoelen. Ik weet niet of je je daaraan al hield maar het is een veel voorkomende fout.

Wendy

Re: resultaten van teststrip

Bericht door Wendy » wo mar 20, 2013 8:15

Ik denk dat het idd een combinatie is van meerdere factoren... te veel vis zal het al niet zijn, Er hebben er zelfs maar een hele tijd 3 ingezeten... ( alles bleef doodgaan ). Nu zit er weer een 'ploegje' in van een stuk of 12 en die lijken te blijven mee gaan :-) Te veel voederen zal wss ook wel een reden zijn. Ik had gelezen ( op andere blog van iemand ) dat die 2 x per dag zen vissen voederde... weliswaar kleine hoeveelheid... heb dat hele lange tijd gedaan.... en nu komt het ... water verversen... ik haalde tot nu toe nooit geen water eruit... voor de hele simpele reden : in die nanocube verdwijnt mijn water in sneltempo... Het waterniveau zakt elke week op z'n minst toch wel 1 cm ... dus elke 3 weken voeg ik gewoon vers leidingwater toe aan mijn bak. Dit zal wss niet genoeg zijn ... dus vanaf nu zal ik meer water eruit halen en verversen, 1 x per dag voederen en zien hoe het gaat met mijn 'groepje'.

Dank u wel voor alle advies !

Gebruikersavatar
ihuntudown
GuppyClubLid
GuppyClubLid
Berichten: 234
Lid geworden op: di jun 07, 2011 10:23
Locatie: Tildonk

Re: resultaten van teststrip

Bericht door ihuntudown » do mar 21, 2013 0:14

het water dat verdwijnt, verdampt, en is dus theoretisch zuiver water, en de afval stoffen blijven achter, water terug opvullen verdunt de vervuiling maar haalt het niet weg, waardoor de vervuiling steeds kan blijven opstapelen

Gebruikersavatar
dazzler
Site Admin
Site Admin
Berichten: 1343
Lid geworden op: do nov 25, 2004 12:51
Locatie: Kessel
Contacteer:

Re: resultaten van teststrip

Bericht door dazzler » do mar 21, 2013 16:30

Zoals ihuntudown al zegt.... water dat verdampt is zuiver water. Wat overblijft is water met enkel hogere concentraties afvalstoffen....

water bijvullen gaat dan niet helpen om van de afvalstoffen vanaf te geraken. Die zullen met de tijd enkel blijven stijgen...


Dan verder. Elk aquarium heeft in bepaalde mate last van verdampen. Het ene aquarium meer dan het andere, veel hangt af van hoe "gesloten" de bovenkant is.

(ter vergelijking:
het juwel record 60 aquarium dat op m'n bureau staat is ook bijna 1cm/week
m'n grote cichliden aqua van 160x50x60 is minder dan 2 mm /week, maar hier zit geen klassieke plastieken lichtkap op, maar een dubbele laag glazen dekruiten (1 laag dekruiten tussen het water en de verlichting, en dan nog een lag tussen de verlichting en de bovenkant zeg maar

Water dat dus in m'n grote bak verdampt, gaat dus vrijwel onmiddelijk terug condenseren tegen de dekruiten die onder de lampen zitten... en dat druppelt dan terug in de bak, vandaar weinig "verlies" van water)

Dan, enkele uitzonderingen daargelaten (bvb grote aquariums met veel planten en erg weinig vissen) kan eigenlijk geen enkel aquarium zonder waterversing.

Vissen produceren afvalstoffen. Afstervende plantenresten, bladen.... produceren afvalstoffen. Overschot van visvoeder geeft afvalstoffen....
Veel van deze (giftige) afvalstoffen worden deels door de planten opgenomen, of afgebroken/omgezet naar minder giftige stoffen in het filter. Maar uiteindelijk blijft er dus een hoop afvalstoffen achter die je enkel kan wegkrijgen met regelmatig waterverversen.

Een goede regel: wekelijks zo'n 20% verversen. ongeveer 1 volle emmer dus voor jou aquarium.

Sera heeft ook enkele brochures die wel intressant zijn, oa eentje hoe het aquarium inte richten, er staat ook info over de werking van filters en de afvalstoffen:
http://www.sera.de/fileadmin/downloads/ ... ung_NL.pdf
2 Things are universal: Hydrogen and Stupidity

Wendy

Re: resultaten van teststrip

Bericht door Wendy » vr apr 05, 2013 18:03

We zijn nu paar weken verder. Tot nu toe heb ik gedaan, grondig schoongemaakt, elke week minstens 1 emmer vers water bijgedaan... minder gevoederd....maar ik krijg dat level bijna niet naar beneden, het blijft zo hoog aantekenen met de teststrip ... toen vond ik dit op het net : sera toxivec zou kunnen helpen mijn vuil water te bestrijden? Is dit iets wat ik durf aan te kopen en gebruiken? Mijn visjes die er nu inzitten, storen er zich blijkbaar niet aan ....Ik heb wat, ongeveer 1 dode vis per week sinds ik gestart ben met de 'genezing'.. nie slecht vind ik.

Dan heb ik nog een vraag : sedert aankoop van mijn nanocube en die opstartte, haalde ik nog nooit die ringen uit de filter om te spoelen ( vak naast de mousse in de filter ), die sera biopur ...de rest wel, omdat ik destijds de boodschap gekregen had in die winkel dat dit niet hoefde? Misschien moet ik dit wel eens doen?

Trouwens veranderd van winkel tegenwoordig... ga nu naar Oostende, naar Aquarium Discus en ben eigenlijk heel tevreden. Alleen jammer dat het er zo druk was, dat de man niet veel tijd had voor extra uitleg.

Dus, toxivec proberen ?? biocur eruit halen en spoelen?

Ik lees wel jullie reactie ;-)

Gebruikersavatar
ihuntudown
GuppyClubLid
GuppyClubLid
Berichten: 234
Lid geworden op: di jun 07, 2011 10:23
Locatie: Tildonk

Re: resultaten van teststrip

Bericht door ihuntudown » zo apr 07, 2013 8:14

de sera biopur heeft geen onderhoud nodig en moet nooit gewassen worden, niets in je filtercompartiment eigenlijk, tenzij actief kool dat eens om de paar weken moet vervangen worden. Je filter werkt het best wanneer die onaangeroerd blijft. en als je je filter eens uitkuist omdat die vastloopt door vuil ophoping was die dan niet onder leidingwater, daar er chloor inzit en nuttige bacterieen doodt, maar in een emmer aquarium water

wat betreft producten om je waterwaarden te verbeteren ben ik zelf niet voor te vinden

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast