Klik hier om terug te keren naar het overzicht

De Lijnkweek voor Prachtguppen

Er is reeds veel interessante en bruikbare informatie verschenen over de Lijnkweek van prachtguppen. Zowel in boeken als op het Internet vind je rijkelijk technieken beschreven over de uitbouw van een guppystam. Op een bepaald moment wordt dan ergens wel vermeld dat men guppen van een andere stam kan inkweken om je eigen stam te verbeteren of om hybriden te creŽren. Hoewel deze informatie zeer waardevol is voor de gevorderde guppenkweker, biedt het vaak een verwarrende boodschap voor iemand die moet worstelen om zijn stam op peil te houden of de beginner met beperkte aquariumruimte. Jammer genoeg leidt dit in de meeste gevallen tot groeiend ongeduld en tenslotte desinteresse voor de guppenkweek.

De eerste stappen

Denk eraan dat het houden van teveel guppenstammen spoedig leidt tot een onontwarbare jungle van aquaria en kweekbakjes. De verleiding is groot wanneer plots al die mooie guppen binnen je bereik liggen, maar probeer je verlangens in de hand te houden en driemaal na te denken vooraleer je een volgende guppenstam in huis haalt. En hou vanaf de eerste dag een cartotheek bij van je kweekprogramma.

Laten we veronderstellen dat je jezelf het eerste kweekpaar of kweektrio prachtguppen aanschaft. De visjes worden het best in een kweekbakje van 12 à 20 liter ondergebracht. Als alles naar wens verloopt beginnen de wijfjes na enkele weken te jongen. Probeer elk nestje op te kweken in een afzonderlijk opkweekbakje. De juiste voeding, waaronder artemia naupliën, en een wekelijkse gedeeltelijke waterverversing zorgen ervoor dat de jonge guppen groeien als kool.

Na drie tot vier weken dien je verscheidene van de betere wijfjes te verwijderen, om ze de volgende maanden maagdelijk te laten opgroeien in een afzonderlijk bakje. Verder kan je reeds een aantal ongewenste mannetjes en wijfjes uit de overblijvende groep verwijderen. Best laat je enkele ongewenste wijfjes bij de jonge mannetjeszitten, zodat ze daarachter kunnen jagen.

 

Selecteren, selecteren en selecteren

Binnen enkele maanden ben je de gelukkige bezitter van meerdere opkweekbakjes en aquaria, waarin jongen zitten van diverse leeftijd. Als de jonge guppen verder groeien, moet het uitselecteren daarvan een dagelijkse bezigheid worden. Alleen op die manier reken je af met achterblijvers en andere minderwaardige vissen.<

Dan komt het moment dat je nieuwe kweekstellen moet selecteren. Best neem je daarvoor één of twee mannetjes van dezelfde worp. Heb je het geluk om twee evenwaardige topmannetjes te hebben, dan kan je de 2-mannetjes-methode toepassen. Vervolgens moet je goede kweekwijfjes selecteren. Kies daarvoor twee identiek uitziende zusters van dezelfde lijn, maar niet van dezelfde worp als de geselecteerde mannetjes. Mocht je over minstens 3 lege kweekbakjes beschikken, probeer dan 2 parallelle lijnen op te zetten. In het derde bakje kan je dan een aantal broers en zusters deponeren voor inkweek.

Het vergt enige vakkennis om de juiste kweekvissen te kiezen. Een stevige staartaanzet, een goed gevormde staart en de juiste lichaamsvorm zijn minstens even belangrijk als kleur en kleurenpatroon. Vergeet ook niet dat het aantal gekozen kweekstellen bepalend is voor het aantal kweekbakjes dat je nog nodig gaat hebben om de toekomstige nakomelingen op te kweken.

 

De cartotheek

Een eenvoudige manier om je prachtguppen te nummeren, is om elk opkweekbakje een nummer toe te kennen. Alle jongen van bakje "A" zullen deze letter meedragen. Geef daarnaast elke worp de datum van geboorte mee (bijvoorbeeld A 31/03/04). Dit zal helpen om van elke toekomstige worp de juiste oorsprong terug te vinden. Als je niet de mogelijkheid hebt om elk nest apart op te laten groeien, heb je uiteraard niets aan deze manier van nummeren.

Nadat de kweekstellen geselecteerd zijn, kan je de andere jongen mixen of wegdoen. Misschien kan je ze verkopen in de plaatselijke dierenwinkel of weggeven aan bevriende aquarianen. Op die manier komt er weer aquariumruimte vrij. Is het je bedoeling om met je prachtguppen aan wedstrijden mee te doen, dan heb je nog enkele aquaria nodig om ze te laten opgroeien tot ze "tentoonstellingsrijp" zijn.

 

Parallelle kweeklijnen

Door de lijnkweek van Lijn A en Lijn B, creëer je 2 verwante parallelle kweeklijnen. Wanneer de volgende generatie (F1) op leeftijd komt, herhaal je dezelfde kweekprocedure. Hopelijk wordt een goed percentage van de nakroost even goed of nog beter dan de vorige generatie, waarmee je de lijnkweek startte.

Na een vijf- à zevental generaties op die manier gekweekt te hebben, zet je een nieuwe stap in de lijnkweek. Naast de gewone kweektrio's, zet je een nieuw kweektrio op met een mannetje uit Lijn A en twee wijfjes uit Lijn B. Dit wordt "terugkruising" genoemd. Met de daaruit voortgesproten kroost zet je de oorspronkelijke kweek in Lijn A en Lijn B verder.

Herinner je je nog de inkweek met broers en zusters, die we bij het begin opgezet hebben? De nakomelingen daarvan kunnen nu terug in onze lijnkweek opgenomen worden. Kruis de inteelt vissen met guppen van je lijnkweek en geef de nakomelingen een nieuwe groepsletter "C". Hopelijk zie je nu een verbetering optreden in je guppenstam.

Er zijn meerdere variaties mogelijk voor dit soort van lijnkweek. De meeste guppenkwekers slagen er op deze manier in om nieuw bloed in te kweken, zonder beroep te hoeven doen op vreemde guppen van andere kwekers. Als je eenmaal begrepen hebt wat er allemaal voor nodig is om een zuivere guppenstam te kweken en uit te bouwen, ben je klaar om op hiërarchische guppenladder op te klimmen van beginneling naar expert.

 

Klik hier om terug te keren naar het overzicht