Klik hier om terug te keren naar het overzicht

Artemia kweken is kinderspel

Jullie weten ondertussen dat levende artemia een belangrijke voedselbron zijn voor onze prachtguppen. Veel beginnende guppykwekers hebben vaak problemen met het uitbroeden van artemia-eitjes. Maar als je eenmaal de kneepjes kent, is artemia kweken kinderspel.

Om het jullie aanschouwelijker voor te kunnen stellen, heb ik een fotoreportage gemaakt van hoe ik het doe. Uiteraard zijn er ook nog andere manieren, maar deze werkt voor mij het beste. Je kunt in het begin deze methode kopiëren en als het kweken eenmaal goed lukt, beginnen te experimenteren tot je een systeem gevonden hebt dat bij jou het beste past. Je visjes zullen je dankbaar zijn en je belonen met een voortreffelijke groei en kleurenpracht.

 

Stap 1

De artemia-eitjes zijn het belangrijkste. Bespaar hierop niet, maar koop de beste kwaliteit die voorhanden is (uitkomstpercentage 95 %). Aan het einde van de rit bespaar je met de duurdere artemia-eitjes meer geld, moeite en problemen dan met de goedkopere.

Artemia worden ook "salinekreeftjes" genoemd en leven dus in zoutwater, m.a.w. je moet zout aan je water toevoegen. Ik maak altijd een potje (leeg zalfpotje dat je bij de apotheker kan kopen) op voorhand klaar, met daarin 2 eetlepels artemia-eitjes en 6 eetlepels zout (zeezout of keukenzout zonder jodium). Dus een verhouding van 1 op 3.


X

Stap 2

Van deze mengeling doe ik 3 afgestreken koffielepeltjes in een plastic literfles.

In mijn jonge jaren heb ik mijn artemia-kweekflessen altijd zelf gebouwd uit petflessen en wie wat op zijn aquariumkosten wil besparen, kan dat nu nog doen. Ondertussen ben ik al wat ouder geworden en heb ik mij de luxe van artemiaflessen van het merk "Hobby" gepermitteerd (beste Hobby, als je dit leest en de verkoopscijfers schieten de hoogte in, gelieve mij dan rijkelijk te sponsoren in mijn guppyhobby).

Maar zoals gesteld, met zelf omgebouwde petflessen werkt de methode even goed.


X

Stap 3

1 liter warm water erbij.


X

Stap 4

Ziezo, de artemia-eitjes staan klaar om aan een luchtpompje aangesloten te worden.

Ik neem altijd warm water, omdat ik van mening ben dat de eitjes hiermee een snellere start kunnen nemen om te kippen, dan met koud water. Of dat zo is, weet ik niet en kan ik ook niet bewijzen.


X

Stap 5

Mijn artemia-flessen staan naast mijn aquaria in dezelfde guppykast, zodat ze mee kunnen profiteren van de warmte en licht van mijn guppyinstallatie.

Om goed te kunnen kippen hebben artemia-eitjes warmte, licht en lucht nodig.

De luchtbelletjes dienen echter voornamelijk om het water (en dus ook de eitjes) in beweging te houden), zodat zij afzonderlijk door het water kunnen zweven en niet gaan samenkoeken tot bewegingloze “klodders” die snel kunnen bederven en de hele kweek om zeep helpen. Let er ook op dat de waterbeweging niet tè sterk is, want daardoor kunnen de eitjes en de pasgekipte artemia kapotgeslagen worden.


X

Stap 6

Na 48 uren krioelt de fles van de jonge artemia en is het tijd om te “oogsten”.

Hiervoor wordt de fles afgekoppeld. We laten ze een 5-tal minuutjes stil staan, zodat de eierschalen rustig naar boven kunnen drijven en de artemia naar de bodem kunnen zakken. Ook de niet uitgekomen eitjes zakken naar de bodem; dus hoe beter de kwaliteit, hoe zuiverder je de artemia in dit stadium zal kunnen oogsten.


X

Stap 7

We oogsten de artemia door een opening in de fles, ongeveer 1 cm boven de flessenbodem – of als je het kweekwater uit de fles afhevelt, dien je dus ook ongeveer 1 cm boven de bodem te blijven om gezonken eierschalen of niet uitgekomen eitjes zoveel mogelijk te vermijden.

Het kweekwater met de pas gekipte artemia laten we door een artemiazeefje stromen.


X

Stap 8

Goed spoelen onder een stromende kraan om nitraten weg te spoelen, waardoor we het aquariumwater veel minder zullen belasten.

Gezonde artemia ziet rood of donker oranje. En je zult ze ook zien bewegen en krioelen in je artemiazeefje.


X

Stap 9

Ziezo, een lekker schaaltje artemia waarvan de visjes zullen snoepen!


X

Stap 10

Vooraleer je een volgende artemiakweek opzet, dien je de fles eerst goed uit te wassen. Een flessenborstel om babyflessen te reinigen is hiervoor een geschikt hulpmiddeltje. De fles nog even naspoelen en we kunnen een volgende artemiakweek opzetten.

Succes ermee!
Eddy.


X

 

Klik hier om terug te keren naar het overzicht